Bine ați venit pe blog

Fiți la curent cu cele mai recente știri și actualizări

March 3, 2023

Se spune că Israelul este o minune care ar trebui să se înfăptuiască în viața fiecăruia - măcar o dată - și că de acolo vii transformat cu dorința fierbinte de a afla mai multe, de a înțelege mai bine această țară și acest popor. Acest lucru este adevărat pentru că Israelul îți oferă multe bogății sufletești, iar ochiul se bucură de priveliști și imagini ce rămân întipărite pentru toată viața în memorie.

O astfel de priveliște îți oferă Galileea - o regiune întinsă din nordul Israelului, un frumos ținut muntos, cu câmpuri verzi, agricultură și foarte multă istorie. Dar, pentru ca tabloul să fie complet, trebuie să adăugăm la peisaj și un ochi de apă numit Marea Galileii. Cunoscut și ca Lacul Tiberiada, Lacul Ghenezaret, Lacul Kinneret sau Marea Tiberiadei, este un lac de apă dulce, situat la vest de Înălțimile Golan. Este lacul de apă dulce cel mai jos de pe pământ, și pe locul 2 după Marea Moartă [care este de fapt un lac sărat]. Marea Galileii este alimentată parțial de izvoare subterane, cel mai important contribuitor fiind râul Iordan, care curge apoi spre sud prin Valea Iordanului revărsându-se în Marea Moartă. După cum bine știți, Marea Galileii își are locul ei bine definit în istorie, religie și geografie, iar Tiberias este cea mai cunoscută stațiune de aici, cu hoteluri pentru toate buzunarele, zone de distracție, promenadă - într-un cuvânt, tot ceea ce îi trebuie unui turist ca să se simtă bine.

Vizitatorii, care poposesc pe malurile Lacului Tiberiada [Tiberias], caută aproape fără excepție, semne și dovezi legate de viața Domnului Isus Cristos, așa cum sunt ele descrise în Biblie. Cartea Cărților, Sfânta Scriptură, menționează că aici Mântuitorul i-a îndemnat pe Petru, pe Andrei fratele său, pe Ioan și Iacov, fiii lui Zebedei să devină ”pescari de oameni”. După minunea înmulțirii pâinii și a peștilor, cu care s-a hrănit 5.000 de oameni în apropiere de Betsaida, Domnul Isus le-a poruncit ucenicilor Săi să traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum. În timpul călătoriei lor, un vânt puternic a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe aceștia care, pescari fiind cu experiență, știau prea bine ce pericol îi amenința și că Lacul Ghenezaret era destul de capricios – acum putea fi de un calm extraordinar iar în următoarea clipă să devină un real pericol. Dar Mântuitorul, demonstrând încă o dată că este Fiul lui Dumnezeu, și că la glasul Lui și cea mai puternică furtună se liniștește, a venit la ei mergând pe apă. În valurile mari și în întunericul nopții El se arată și poruncește mării înfuriate ”Taci fără gură” [Evanghelia după Marcu 4:39].

Ținutul acesta deluros din preajma Mării Galileii este relativ slab populat. În trecut, însă, aici au existat orașe înfloritoare care întrețineau schimburi comerciale cu aproape întreaga lume cunoscută la vremea aceea. Pe malurile lacului, se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat. Nu este, așadar, de mirare că unele așezări antice au fost chiar menționate în Biblie. Până astăzi, dintre ele a supraviețuit numai Teverya [Tiberias].

Acest oraș cu 40.000 de locuitori, de pe malul vestic al lacului, este centrul celei mai mari regiuni agricole israeliene. Cu toate că este un climat arid, sistemul complex de canale de irigații face posibilă cultivarea bananierilor, a curmalilor și a viței de vie. Din Tiberias, dacă faci o plimbare pe țărmul mării pe o distanță de 25-30 km la nord și la sud vei întâlni locuri pline de încărcătură istorică și religioasă, așezate de-a lungul unei șosele ce unduiește printre livezi de măslini, avocado, rodii sau portocali. În apropiere de Tabgha de pildă, pe malul nord-vestic al Mării Galileii, se află Muntele Fericirilor - numit și Muntele Eremos, de unde Isus Hristos a rostit celebra ”Predică de pe Munte”. Locul acesta atrage pelerinii creștini încă din secolul 4.

Biserica de pe Muntele Fericirilor, construită în anii 1936-1938, după planurile arhitectului italian Antonio Berluzzi, are o formă octogonală reprezentând cele opt fericiri. Peisajul de aici, din vârful acestui munte este spectaculos: în fața ta se întinde oglinda apei Mării Galileii. Amestecul de culori – de la verdele copacilor la pastelul florilor până la albastrul apei – îți taie răsuflarea și te face să rostești un cântec de laudă: „Doamne, cât de mare ești!

Lacul Tiberiada este important însă și din punct de vedere economic, mai ales datorită bogăției speciilor de pești din apele sale. Pe malurile lui trăiesc, de asemenea, în număr mare, cufundani, pelicani, broaște țestoase și raci de apă dulce. Marea Galileii este singura sursă de apă dulce a Țării Sfinte, principalul izvor al Mării Galileii fiind râul Iordan și izvoarele sale; lacul se „aprovizionează” mai ales în iernile bogate în precipitații, sursă fiind și zăpezile de pe înălțimile Munților Golan și ceilalți munți din Galileea de Nord.

În final să mai spun că, privit de sus, Lacul Tiberiadei sau Marea Galileii seamănă cu o vioară - „kinor”, în evreiește. De aici și denumirea de Kineret, adică Marea Vioară, iar fără ea, fără Marea Galileii, lipsa resurselor de apă ar fi lăsat acest pământ fără nici o suflare de viață, iar pământul ar fi fost mult mai secetos.

Te invit să faci o vizită în ținutul Galileii și să nu ratezi o plimbare încântătoare cu barca pe luciul Marii Viorii - prilej în care să meditezi la puterea și suveranitatea lui Dumnezeu și asupra naturii.

Rata de satisfacție

99%

Siguranța turistului

100%

Parteneriate strategice cu turoperatori de încredere

100%

Despre autor

Mihail Manole

Oxentia pentru unii poate sună ciudat, pentru alții complicat – pentru mine și pentru noi toți, Oxentia Tourism este locul de unde pornești în călătorie și unde ne dorim să revii întotdeauna cu plăcere!
- Un pelerin care a descoperit frumusețea călătoriilor de bun gust!

Lăsați un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Descarcă eBook-ul GRATUIT - "Călător în Țara Sfântă" -

Există o singură Țară Sfântă. De sute de ani, oamenii continuă să se adune în Israel pentru a vizita locurile sfinte. Oamenii vor să meargă pe unde a mers Isus. Este adesea numită cea mai veche destinație turistică de pe pământ. În Israel puteți experimenta Marea Mediterană, deșertul, munții, văile verzi, lacurile, râurile, orașele și localitățile de toate dimensiunile. Vă puteți bucura de destinații unice, cum ar fi Marea Moartă și Orașul Vechi din Ierusalim.