Bine ați venit pe blog

Fiți la curent cu cele mai recente știri și actualizări

May 25, 2023

📢 Podcast ”Călător în Țara Sfântă” :: Episodul 1 - Israel (introducere podcast)

Pe data de 14 mai 2023 se împlinesc (conform calendarului gregorian), 75 de ani de la fondarea Statului Israel. Acum 5 ani de zile (în mai 2018, mai exact) scriam despre ”Uimitoarea dramă de dinaintea Declarației de Independență a Statului Israel”, așa că astăzi am decis să vă prezint, sub formă de serial, începând cu 14 mai 2023, un 📢 podcast despre ținuturile Bibliei, care vor conține un material audio, realizat de RVE Sibiu, înregistrate chiar din Țara Sfântă (și din Iordania, în anumite episoade), în colaborare cu Oxentia Tourism. Aceste episoade vor apărea sub formă de text+audio în fiecare duminică și vor avea informații utile pentru cititori/ascultători. În episodul de astăzi (care este doar text), vă prezint pe scurt Israelul și zonele sale de vizitare. Sper ca acest 📢 podcast să vă ajute să înțelegeți mai multe despre istoria și cultura Israelului, și să vă determine să faceți o vizită în Țara Sfântă. Detalii mai multe în acest material...

">

Israel, statul cunoscut și sub numele de Țara Sfântă - o țară uimitoare cu multe obiective turistice, istorice, politice și religioase, situată în Orientul Mijlociu pe coasta estică a Mării Mediteraneene, are o istorie de peste 4000 de ani, având orașe vechi și ruine care se găsesc la tot pasul. Vecinii săi sunt Libanul (în nord), Siria (în sud-est), Iordania și Cisiordania (în est), Egipt și Fâșia Gaza (în sud-vest).

Israelul poate fi împărțit în patru regiuni geografice: trei, sub formă de bande paralele, de la nord la sud și o a patra regiune, în mare parte aridă, situată în jumătatea sudică.

Câmpia de coastă, care se întinde paralel cu Marea Mediterană, este compusă din dune nisipoase, mărginită de terenuri arabile care se întind până la 40 de km în interiorul țării. În nord, nisipul plajelor este uneori punctat de stânci calcaroase și nisipoase. Câmpia de coastă oferă adăpost la mai mult de jumătate din populația țării și include marile centre urbane.

Mai multe lanțuri muntoase străbat țara de-a lungul ei. La nord-est, terenurile de bazalt ale Platoului Golan, format odinioară din erupții vulcanice, se ridică sub formă unor stânci abrupte, ce domină Valea Hula. Munții Galileei ating altitudini de la 500 la 1.200 de metri. Micile pârâuri și căderile de ploaie, relativ abundente, mențin verdeața pe tot parcursul anului. Valea lui Izrael care separă munții Galileei și ai Samariei, este zona agricolă cea mai bogată a Israelului. Munții Samariei și ai Iudeei oferă un mozaic de coline stâncoase și văi fertile ce scot în evidență petele argintii-verzui ale secularilor copaci de măslini. Terasele de pe coline, formate din timpurile străvechi, se integrează în peisajul natural. Populația este concentrată, în principal, în micile centre urbane și în marile sate.

Datorită climatului arid există puține râuri. Râul cel mai mare din Israel este Iordan. Acesta începe din Muntele Hermon și curge pe granița cu Liban până în Marea Moartă, cel mai de jos punct de pe suprafața Pământului. De-a lungul cursului său, Iordanul alimentează două lacuri: Hula (acum aproape secat) și Marea Galileei.

Marea Moartă are o puternică concentrație de săruri, fiind considerată cea mai sărată din lume. Aici nu trăiește nici măcar un pește, de aceea se numește Marea Moartă. Marea Galileei (cunoscută și că Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret, Lacul Kinneret sau Marea Tiberiadei) este lacul de apă dulce cel mai jos de pe pământ.

Anual sute de mii de turiști vizitează această țară printre cele mai cunoscute atracții turistice fiind Biserica Sfântului Mormânt, Cetatea Ierusalimului, Marea Moartă, Via Dolorosa, Nazaret, Betleem sau Zidul Plângerii. Se spune că fiecare dintre noi ar trebui să viziteze măcar o dată în viață aceste locuri. Israelul are ceva special dincolo de cuvinte care fac din fiecare vizită o experiență de neuitat.

Regiunile din Israel

Simpla dimensiune a statului Israel poate fi un șoc pentru anumite persoane, are aproximativ aceeași mărime ca și statul New Jersey. Cu toate acestea, în această mică întindere de pământ s-au petrecut mai multe evenimente istorice importante decât în orice alt loc de pe pământ. Israelul găzduiește pășuni verzi, munți, deșerturi, văi, patru mări și șase microclimate. Atunci când vă pregătiți să vizitați Israelul, merită să vă familiarizați cu regiunile din Țara Sfântă. În scopul vizitării Israelului, vă recomandăm să țineți cont de cele cinci regiuni generale "de vizitare".

Regiunile ”de vizitare” ale Israelului
În timpul călătoriei prin Israel, vă puteți gândi la această călătorie ca la un periplu prin cinci regiuni diferite de ”turneu” ale Israelului: Nord, Înălțimile Golan, Centru, Sud și Ierusalim. Pe harta de mai sus veți vedea aceste cinci regiuni, probabil că aveți una în spatele Bibliei, care are și orașele din timpurile biblice. Multe dintre aceste orașe au jucat un rol important în viața și slujirea lui Isus.

  1. NORD - În partea de nord se află Marea Galileii, regiunea Galileii și zona Înălțimilor Golan. Această regiune a figurat în mod proeminent în slujba lui Isus. Nordul include, de asemenea, Betsaida, Beit Shean, Cana, Capernaum, Muntele Fericirii, Muntele Tabor, Nazaret și Tiberiada.
  2. ÎNALȚIMILE GOLAN - Cunoscute în Biblie sub numele de Bașan, Înălțimile Golan sunt un platou bazaltic care domină Marea Galileii. Aici, călătorii pot vizita orașul antic Cezareea Filipi (Banias-ul modern), Cetatea lui Nimrod, rezervația naturală liniștită Gamla și emoționanta regiune Peace Vista... toate în zona ocupată de tribul lui Manase în vremurile biblice.
  3. CENTRU - Zona centrală a teritoriului Israelului cuprinde Marea Mediterană, Câmpia Sharon, Iudeea și Samaria. Din nou, veți recunoaște multe dintre locurilor din această regiune ca fiind locuri cheie în viața lui Isus și a ucenicilor. Pe lângă Ierusalim și Betleem, printre locații se numără Sichar, Cezareea, Iope (Jaffa de astăzi), Ierihon, Muntele Ispitirii și Sihem.
  4. SUD - Marea Moartă și deșertul Negev sunt cele mai importante zone din sudul Israelului. Veți găsi, de asemenea, Beersheba, Masada și Qumran.
  5. IERUSALIM - Cu rădăcini în Vechiul Testament și centrul evenimentelor din Noul Testament, Ierusalimul - Orașul Sfânt - are atât de multe locuri importante, din punct de vedere spiritual, încât ar putea fi un tur în sine. O scurtă mostră a locurilor de văzut include Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Muntele Sion, Grădina Mormântului, Muntele Templului, Zidul de Vest, Via Dolorosa (Drumul Crucii) și Biserica Sfântului Mormânt.

În cadrul acestor episoade de podcast - realizate în colaborare cu Radio Vocea Evangheliei Sibiu și Oxentia Tourism - vă propun să pășiți pe unde a pășit și Mântuitorului și să descoperiți aceste locuri minunate. Acest podcast apare în fiecare duminică și se va încheia atunci când se termină episoadele acestuia (aproximativ 105 la număr). Ca semn de apreciere, vă ofer un mic cadou din partea organizatorului acestui podcast, un eBook GRATUIT despre Țara Sfântă:

Rata de satisfacție

99%

Siguranța turistului

100%

Parteneriate strategice cu turoperatori de încredere

100%

Despre autor

Mihail Manole

Oxentia pentru unii poate sună ciudat, pentru alții complicat – pentru mine și pentru noi toți, Oxentia Tourism este locul de unde pornești în călătorie și unde ne dorim să revii întotdeauna cu plăcere!
- Un pelerin care a descoperit frumusețea călătoriilor de bun gust!

Lăsați un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Descarcă eBook-ul GRATUIT - "Călător în Țara Sfântă" -

Există o singură Țară Sfântă. De sute de ani, oamenii continuă să se adune în Israel pentru a vizita locurile sfinte. Oamenii vor să meargă pe unde a mers Isus. Este adesea numită cea mai veche destinație turistică de pe pământ. În Israel puteți experimenta Marea Mediterană, deșertul, munții, văile verzi, lacurile, râurile, orașele și localitățile de toate dimensiunile. Vă puteți bucura de destinații unice, cum ar fi Marea Moartă și Orașul Vechi din Ierusalim.