Bine ați venit pe blog

Fiți la curent cu cele mai recente știri și actualizări

May 9, 2023

Un nou grup de pelerini s-a reîntors din Israel cu experiențe unice, de neuitat.

Pe data de 30 aprilie 2023 am pornit dimineața spre Tel Aviv, împreună cu un grup de pelerini de la Biserica Izbânda din Crângași, unde Eliezer Măceșaru slujește în calitate de pastor – cel care a și însoțit grupul în calitate de ”omul cu Biblia” și cel care aducea din Cuvântul lui Dumnezeu acele  mici pasaje – esențiale, de altfel – cu locul în care ne aflam de fiecare dată. Au mai fost și alte persoane care s-au alăturat pe parcurs, dar am reușit să ne întâlnim cu toții la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București (Otopeni) la ora 05:15 dimineața spre a ne îmbarca pe zborul companiei HiSky spre Aeroportul Internațional ”Ben Gurion” din Tel Aviv.

Am fost în total 46 de suflete, persoane din diferite părți ale țării, precum și români veniți din diaspora, care am pornit la acest drum spre a descoperii ceea ce unii dintre noi cunoșteam doar din poze, de pe YouTube și din Sfânta Scriptură. De îndată ce am ajuns la aeroportul din Tel Aviv am și fost preluați de ghidul din Israel, un tip cu pălăria de soare pe cap, pregătit de drum și un om cu simțul umorului bine dezvoltat – un lucru pe care l-am descoperit cu toți din grup în cele 7 zile petrecute împreună în Israel. 

Am vizitat Tel Avivul, Haifa, Cezareea, apoi ne-am delectat prin grădinile Bahai din Haifa și am urcat pe Carmel să vedem unde a confruntat prorocul Ilie pe prorocii lui Baal din vechime. Seara am fost cazați la hotelul Royal Plaza din Tiberias, la doar 200 de metri depărtare de plaja Mării Galileii, un hotel decent, cu mobilier modern, loc unde am avut și prima cină împreună cu tot grupul.   

A doua zi din pelerinajul nostru am nimerit-o să fie chiar de 1 mai! Am și uitat că în România oamenii sărbătoreau ”Ziua Muncii”; noi a trebuit să ne trezim dis de dimineață pentru micul dejun – un mic dejun bogat, bufet, care avea să ne dea energia pentru toate obiectivele turistice care le aveam în programul din această zi: Muntele Tabor (unde a avut loc schimbarea la față), Cana Galileii (locul unde Isus, la o nuntă fiind invitat, a transformat apa în vin), ca mai apoi să vizităm orașul unde a crescut și a practicat meseria de tâmplar Mântuitorul Isus Hristos – Nazaret. Am cântat împreună pe unde am făcut popasurile și ne-am bucurat să vedem cum arătau locurile din vremea străveche... parcă nimic nu se schimbase de atunci, totul a fost bine păstrat în acea zonă, ceea ce face să fie și locul cel mai râvnit de vizitat. Asta dacă nu ții morțiș că ”nimic bun nu poate ieși din Nazaret”, cum zicea odinioară – parafrazat, desigur – și Natanael în Ioan 1:46. Noi am fost acolo și ne-am convins de cele scrise pe paginile Scripturii și a meritat vizita. Seara am revenit la același hotel, era practic ultima noastră noapte de cazare acolo. Ne-am pus la somn după o zi atât de plină de peripeții. 1 mai bun ca acesta nu cred că avea să avem noi parte anul acesta – mai ales că am degustat și din bunătățile produse în Cana.

A treia zi dis de dimineață, după ce am luat micul dejun și am predat camerele, am mers pe Muntele Fericirilor, în Capernaum, am făcut o călătorie pe cinste cu barca pe Marea Galileii și mai apoi am poposit la Râul Iordan, unde am avut un serviciu de botez plin de încărcătură emoțională și spirituală. Seara ne-am cazat la Hotelul Jerusalem Gate din Ierusalim și am făcut o plimbare prin oraș. A trebuit să ne luăm gecile cu noi că se simțea puțin răcoarea în Ierusalim.

A patra zi am pornit pe Muntele Mălinilor de unde am coborât spre Grădina Ghetsimani, locul unde a fost vândut Mântuitorul și locul unde am avut și nou un moment de rugăciune cu tot grupul. Am vizitat Ierusalimul, poarta Sfântului Ștefan, Poarta Leilor, am traversat cartierul musulman și am ajuns mai apoi la Zidul de Vest, denumit și Zidul Plângerii, unde ne-am rugat și noi, alături de alți pelerini aflați în zonă. Am continuat apoi spre Scăldătoarea Bethesda și am făcut toate cele 14 opriri de pe Via Dolorosa, unde am re-trăit cu toții momentele pe care le-a îndurat Isus în timp ce purta pe umerii Săi crucea, spre locul căpățânii, Golgota. Dar am ajuns și la mormânt și acolo am poposit mai mult, era locul unde trebuia să celebrăm și noi, la fața locului, pe Cel viu în vecii vecilor, căci pe ușa mormântului încă stă inscripția că ”El nu este aici, căci a înviat” – Hristos a înviat, dragii noștri, din Grădina Mormântului! Ce bucurie avem că slujim un Salvator care a biruit moartea și care s-a înălțat la ceruri și mijlocește pentru noi la dreapta lui Dumnezeu Tatăl!

A cincea zi am vizitat Muzeul Holocaustului din Ierusalim – Yad Vashem – după care am revenit în Grădina Mormântului, unde am avut un timp de părtășie în rugăciune și Cina Domnului; am vizitat Muntele Sionului, mormântul regelui David, am poposit în Camera de Sus, unde ucenicii au stat în rugăciune și unde a avut loc revărsarea Duhului Sfânt. Am făcut o mulțime de poze în acest pelerinaj, cu toate locurile unde am fost și oamenii pe care i-am întâlnit, vom rămâne mult timp impregnați de aceste momente minunate și înălțătoare de părtășie, bucurie, comemorare și retrăire a ceea ce acum 2000 de ani au experimentat ucenicii alături de Mântuitorul iubit.

A șasea zi a început puțin mai diferit. A fost de fapt ziua când am avut cele mai mult lucruri de vizitat, dar și timpul de bălăceală în Marea Moartă. Am vizitat fortăreața Masada, una dintre cele mai vechi edificii încă existente și care prezintă refugiul de rezistență al iudeilor din perioada secolului întâi după Hristos. Am vizitat localitatea Ein-Ghedi, locul unde David s-a ascuns de Saul când acesta căuta să-l omoare, apoi am coborât la Qumram, locul unde s-au descoperit sulurile vechi ce conțin scrieri ale Vechiului Testament și alte scrieri de dinainte perioadei erei noastre și, în cele din urmă am ajuns și la Marea Moartă, cel mai jos loc accesibil de pe pământ (400 de metri sub nivelul mării), unde cei doritori au reușit să se scalde în apele sărate și calde ale acestui ”lac închis”, cum mai este el denumit. Cei de la hotelul unde am fost cazați ne-au permis să mergem la plajă cu prosoapele de la ei, lucru care ne-a fost foarte util pentru că mulți dintre noi nu am mai pus în bagaje și prosoape, pentru că am lăsat loc pentru cumpărăturile care aveam să le facem în ultima zi.

În ultima zi, după ce am luat micul dejun la hotel și am făcut predarea camerelor, am coborât cu toate bagajele și ne aștepta în față autocarul care ne-a dus până la locul nașterii lui Isus, în Betleem. Acolo am vizitat Biserica Nașterii, am văzut Câmpul Păstorilor, am dat o fugă și pe la Ein-Kerem, locul de naștere al lui Ioan Botezătorul, iar la final am revenit la Tel Aviv, unde am avut timp pentru a vizita piețele, să facem cumpărături, să ne luăm suveniruri. Spre seară am fost duși la aeroportul ”Ben Gurion” și ne-am luat rămas bun de la Israel, țara care ne-a marcat pe toți, de la începutul și până la finalul acestui pelerinaj.

A fost un pelerinaj minunat”, ”o călătorie reușită”, ”suntem mulțumitori pentru toți cei care au organizat acest pelerinaj”; ”am simțit mantia protectoare a lui Dumnezeu peste noi, în timp ce vizitam aceste locuri” – sunt doar câteva din gândurile celor care au fost alături de noi în Țara Sfântă, Israel, și care de acum au mai adăugat o duzină de memorii plăcute, de fotografii și videoclipuri și părtășiile care ne vor ține mereu cu gândul la acele clipe frumoase de relaxare și reculegere spirituală în țara unde s-a născut Cel care a transformat complet omenirea prin viața, lucrarea, moartea și învierea Sa – Mântuitorul Isus Cristos. 

Și pentru că nu dorim să rămâi cu nostalgia noastră, ne-am gândit să-ți oferim un cadou și ție la final. Regăsiți câteva fotografii din partea grupului de pelerini care au participat la această excursie reușită, dar și un e-Book gratuit oferit de Oxentia Tourism, pe care îl puteți descărca de aici.

Rata de satisfacție

99%

Siguranța turistului

100%

Parteneriate strategice cu turoperatori de încredere

100%

Despre autor

Mihail Manole

Oxentia pentru unii poate sună ciudat, pentru alții complicat – pentru mine și pentru noi toți, Oxentia Tourism este locul de unde pornești în călătorie și unde ne dorim să revii întotdeauna cu plăcere!
- Un pelerin care a descoperit frumusețea călătoriilor de bun gust!

Lăsați un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Descarcă eBook-ul GRATUIT - "Călător în Țara Sfântă" -

Există o singură Țară Sfântă. De sute de ani, oamenii continuă să se adune în Israel pentru a vizita locurile sfinte. Oamenii vor să meargă pe unde a mers Isus. Este adesea numită cea mai veche destinație turistică de pe pământ. În Israel puteți experimenta Marea Mediterană, deșertul, munții, văile verzi, lacurile, râurile, orașele și localitățile de toate dimensiunile. Vă puteți bucura de destinații unice, cum ar fi Marea Moartă și Orașul Vechi din Ierusalim.